De zorginstelling als cultuurlocatie

Beeldende kunst heeft een wat ontoegankelijk imago, maar Club Goud bewijst dat het ook anders kan. Ze zijn een groot project gestart om, in samenwerking met musea en zorgorganisaties, kunstwerken naar ouderen toe  te brengen.

Club goud houdt zich sinds 2017 bezig met de vraag ‘’Hoe betrekken we ouderen actief bij de maatschappij?’’ Oprichter Moniek van Daal is sinds 2010 vrijwilliger bij verschillende organisaties in de ouderenzorg. Tijdens het vrijwilligerswerk kwam ze er achter dat veel ouderen het gevoel hebben dat ze niet meer mee kunnen doen met de maatschappij en dat hun wereld steeds kleiner wordt. Met Club Goud is Moniek constant bezig om unieke projecten te bedenken om de wereld van kwetsbare ouderen te verbreden en verrijken. Kunst en cultuur kan hier goed bij helpen. Daarom heeft Club Goud in het voorjaar van 2020 meegedaan met de Art-up Incubator met als vraag ‘’Hoe kunnen we ouderenzorg en de cultuursector duurzaam aan elkaar verbinden?”

Foto door Janus van den Eijnden

Foto door Janus van den Eijnden

Van huiskamerfestivals tot bokstraining voor ouderen

Club Goud heeft een enorm scala aan concepten om ouderen opnieuw te betrekken bij de maatschappij. Denk aan onder andere huiskamerfestivals, een muziektour, bokstrainingen en een filmtour. Toch was er een behoefte om tot langer lopende samenwerkingen tussen ouderenzorg en cultuur te komen. En om in tijden van corona, activiteiten te ontwikkelen die in een veilige omgeving kunnen plaatsvinden, dus op de woonlocatie. Moniek zag dat musea wel aanbod ontwikkelden voor ouderen, maar merkte op dat deze projecten vaak prijzig waren voor verzorgingshuizen en dus lastig waren om te realiseren. Vanuit haar ervaring met verzorgingshuizen weet Moniek dat programma’s eenvoudig en betaalbaar moeten zijn, anders worden ze niet vaak uitgevoerd. Ideaal gezien zouden de mensen van Club Goud niet eens naar binnen hoeven om het op te zetten, dat zou in verband met Corona namelijk roet in het eten kunnen gooien. Met al deze uitdagingen is Moniek aan de slag gegaan tijdens de Art-up Incubator.

Topstukken uit het museum in het verzorgingshuis

Moniek kwam op het volgende idee: als we nou samen met musea en zorgorganisaties exposities samenstellen, met kunstwerken of goede replica’s daarvan,die op een zorglocaties Coronaproof worden ingericht. Los van de culturele waarde en de afleiding die het ouderen biedt, kunnen de kunstwerken ook goed gebruikt worden om verhalen te vertellen en herinneringen op te halen. 

Tijdens de Art-up incubator realiseerde Club Goud de eerste pilot van de  POP-UP EXPO met het Noordbrabants Museum, die was enorm succesvol. Ook kwam Moniek via de incubator in contact met onder andere het Van Gogh museum, die één van de samenwerkingspartners werden in het vervolgprogramma, samen met het Van Gogh Museum, Museum het Valkhof en het NoordBrabants Museum en drie zorgorganisaties. Ze ontwikkelden het project  ‘’POP-UP EXPO XL’’ en vroegen succesvol ondersteuning aan bij Fonds voor Cultuurparticipatie. 

Foto door Joyce van Boxtel

Foto door Joyce van Boxtel

Bij dit programma wordt elk museum gekoppeld aan een zorginstelling, zo kan er per locatie gekeken worden naar de behoefte van de bewoners en wordt er dus voor gezorgd dat het eindresultaat goed past bij de groep ouderen. Zo worden ook de ouderen uitgenodigd om aan te schuiven bij de creatie van deze expo’s om de participatie extra te bevorderen.

De musea mogen zelf bepalen wat voor vorm ze deze exposities op locatie geven. Zo vertelt Moniek dat het Van Gogh Museum met replica’s naar de verschillende locaties gaat, maar Museum het Valkhof wil gebruikmaken van de echte werken. 

Het is de bedoeling dat de exposities aanvoelen alsof je echt in een museum staat, denk hierbij aan programmaboekjes, posters, levensgrote kunstwerken en zelfs af en toe een lezing die gegeven wordt of een muzikant die optreedt.

Jezelf overbodig maken en kunst als verbinder

Moniek ziet Club Goud als een verbinder. Het ultieme doel voor Club Goud is dan ook om ervoor te zorgen dat de maatschappij zich zo ontwikkelt dat Club Goud overbodig wordt. Als we een manier kunnen bedenken om de ouderen actiever bij de samenleving te betrekken en dit kunnen veranderen in onze waarden als maatschappij, wordt iedereen daar beter op. Wellicht biedt de kunst en cultuur daar een uitkomst in. Moniek: “Er komt de laatste tijd steeds meer aandacht voor leefbaarheid en welzijn en daar kan kunst en cultuur een hele mooie rol in spelen. Hier liggen dus zeker kansen voor de cultuursector”.

Wil je meer te weten komen over Club Goud, check dan hier de website of ons andere blog over Club Goud.